Den här sidan har begränsat stöd för din browse. Vi rekommenderar att du byter till Edge, Chrome, Safari eller Firefox
📞 08 16 64 64 - vår telefonlinje är alltid öppen!

 

Vad ska man tänka på när man köper sin första ring?

Vad ska man tänka på när man köper sin första ring? Smyckespodden Avsnitt 2

Hur ska man egentligen tänka när man ska köpa sin allra första ring? I den här artikeln ger jag dig mina tips för  hur du kan lära känna dig själv, din smak och din stil. Genom att göra förarbetet så kan du sedan slå till när rätt ring hamnar framför dig - och veta att du valt precis rätt ring för dig! För att hjälpa dig på bästa sätt har jag skapat en steg-för-steg-guide för hur du kan tänka när du har bestämt dig för att köpa din första ring och börja bygga din smyckeskollektion!  Skrivet av: Cecilia Kores 


I avsnitt 2 av Smyckespodden pratar vi om något som är svårt att få information om och inget som man egentligen någonsin lär sig.  För om man har bestämt sig för att börja bygga sin kollektion men inte riktigt vet vad man gillar och hur man ska gå tillväga - hur gör man då?  Vart börjar man ens? Här följer en guide i 7 steg som förhoppningsvis kommer hjälpa dig!

 Vi kör igång! 

1. Hitta ditt varför

Det första rådet som jag vill ge är att du ska hitta ditt varför. Varför vill du ha ett smycke just nu? Vad vill du att smycket ska påminna dig om? Självklart så behöver du inte ha en specifik anledning, men just eftersom smycken är så speciellt och något som håller så länge, så kan man vilja hänga upp det på något. Då känns det mycket mer meningsfullt och det är faktiskt större chans att du fullföljer köpet -  för det får ofta ta sin lilla tid av research!  En anledning skulle kunna vara att du ska börja på ett nytt jobb och vill ha en egen powerring att titta ner på när du knapprar på tangentbordet, eller så vill du sätta punkt för det året vi lagt bakom oss genom ett  smycke som får symbolisera hoppfullhet om framtiden. Bara du vet ditt varför!

2. Bestäm vilket finger som du vill bära din ring på 

Varför? Därför att det helt enkelt kommer hjälpa dig att smalna ner utbudet! Ofta så vill man bära lite olika ringar beroende på vilket finger det är - t.ex. på lillfingret så vill man kanske bära små, tunna ringar (jag älskar det) eller så vill man ha en klassisk klackring. På ringfingret är det vanligt att vilja bygga en stack, på långfingret kanske en stor sten (varför inte i en stor one-of-a-kind ring?) och på pekfingret så kanske du vill passa på att bära en stor och speciell ring som kramar om en större del av fingret (t.ex. vår Lace Ring bär jag själv alltid på pekfingret), men som inte har en fattning som sticker upp! Du kan också låta ringfingret vara tomt och spara det till den där speciella framtida ringen som symboliserar din kärlek. Självklart så är det här bara råd, men det kan vara bra att fundera på vilket finger du vill bära din ring på eftersom det kommer hjälpa dig att välja.   

3. Lär känna din smak! 

 Det här är ett spännande steg! Hur ska du veta vad du gillar, om du inte har burit äkta smycken innan - och framförallt inte köpt något själv? Mitt bästa tips för att hitta din stil är att du börjar omge dig med smycken. I det första steget för att lära känna din smak är att se så många smycken som möjligt! Att  gå direkt till en smyckesbutik (eller boka möte i showroomet som i vårt fall) kan i det här läget ofta kännas för överväldigande. Vad du vill är istället att samla inspiration för att förstå mer om din egen smak! Såhär gör jag: Ta en kväll, sjunk ner i din favoritfåtölj och ge dig ut online! Ditt mål är att se så många olika typer av smycken som möjligt. Spara varje bild av ett  smycke som du gillar på något sätt. Vart kan du då börja leta? Du kanske är van att använda Pinterest för recept och inredningsinspiration, och instagram för träning och badkläder. Självklart skall du använda dina “vanliga” plattformar som du brukar använda till att leta gulliga bilder på hundvalpar, recept, och inredningsinspo (i mitt fall pinterest och instagram) - du kan till exempel testa att  skriva in “simple diamond ring” i sökfältet på pinterest - men du kan även tänka mer smyckesspecifikt! Var hittar du bäst just smycken? 

Här kommer två insider tips:  

  • Det första är att gå in på auktionssajter - t.ex. Bukowskis har ofta smycken på sin onlineauktion och att scrolla bland tidigare och kommande auktioner kan vara superinspirerande och ge dig massa bra input. Du kanske inte gillar smyckena i sig, men du kan få idéer kring vilka stenar och stenfärger du dras till eller om du fastnar för en viss typ av ring (t.ex. trestensring eller solitaire med en halo runt).  
  • Mitt andra tips är att skriva in namnet på en person vars vanliga stil du gillar i sökfältet på google! Till exempel, om du skulle skriva in “Victoria Beckham + rings” så skulle du få upp bilderna på alla förlovningsringar som David har gett henne nästan varje år sedan de först förlovades. Senast jag kollade så hade det summerat till totalt 14 ringar. Jag själv som tycker att hon har en cool stil, jag älskar att titta på vad hon har för ringar.  Och just det här med att titta på andra är i detta fallet något som kan hjälpa dig väldigt mycket! Ibland lär vi oss att titta inåt, men för att komma dit så kan andra hjälpa dig! Bara genom att vara i det här mindsetet så kommer du nämligen nu börja se smyckena på människor du ser på caféer, i mataffären, på jobbet - du kommer antagligen till och med notera smyckena som din egen familj och kompisar bär på ett helt nytt sätt! Ta mentala bilder och notera det du ser! Fråga om du får prova och ta bilder. 
 

4. Smalna ner  

Här kommer du märka att ett mönster börja framträda. Det är det här mönstret som du ska vara uppmärksam på: vilka stenfärger dras du till? Vilka stilar kommer du tillbaka till? Du kanske fastnar för många tunna ringar i en stack, som kan kombineras olika beroende på vilken dag det är. Kanske du har blivit besatt av eternity bands - evighetsringar som har stenar runt om hela ringbandet. Det här ger dig då en ledtråd till kring vad du borde börja med i din egen samling. Det kanske är ett eternity band. Och har du fastnat för färgen grön - så kanske det är ett eternity band med smaragder.  Titta igenom alla bilder du sparat i mappar på pinterest, på instagram och i din mobil - och hitta den där röda tråden. Nu vet du din smak. Kanske blev du överraskad!

5. Bestäm en budget 

 Nu har vi kommit till den där lite tråkiga biten, men som kommer hjälpa dig.  Att bestämma en budget kommer hjälpa dig att smalna av. De där ringarna som är alldeles över budget kan du nu äntligen släppa! Om du inser att budgeten du tänkt sätta av inte kommer räcka till något av det du vill ha - fundera på om du kan spara några månader längre? Rensa vindsförrådet och sälja av prylar?

6. Hitta rätt smyckesdesigner i den budgeten  

Det bästa är om du hittat en stil som stämmer överens med stilen hos en specifik smyckesdesigner eller guldsmed. Du kanske märkt att tre av de bilderna du sparat är från samma smyckesdesigner eller guldsmed.  Eller så hittar du en guldsmed som har den stilen du är ute efter. Boka då möte där! Eller - så slår du till på auktion! Nu när du har omgett dig med smycken och lärt dig din egen smak, så kan du vara mycket mer spontan utan att vara rädd för att du ska ångra dig.  

Det jag avråder dig från att göra är att ta en bild på ett smycke som är över din budget och be en billigare guldsmed kopiera det. Förutom det självklara att det etiskt inte är lämpligt att kopiera någon annans design, så kommer det nästan aldrig bli som du tänkt dig. Bara för att man är guldsmed så har man inte samma händer, inte öga för samma detaljer och framförallt - man gör sin grej! Väldigt få smyckesdesigners och guldsmeder överprisar sina produkter (då får man helt enkelt inte sålt dem), så får du ett billigt erbjudande från någon om att kopiera din favoritdesigner’s smycke så ska du vara väldigt vaksam.  

7.  Våga lita till dig själv  

Övertänk inte! Om du har en favoritfärg som du alltid älskat - håll dig till den! Då kommer du inte tröttna. Och har du bestämt dig, så våga kör. En vacker ädelstensring är något magiskt, jag lovar. Annars är det lätt att något annat plötsligt kommer emellan - som till exempel att byta upp den där soffan i vardagsrummet istället. 

 Undvik att lyssna för mycket på andra - även med den bästa intentionen så kan ibland andras åsikter röra till det mer än vad de hjälper. Trots allt så är det ju du som ska ha på dig smycket varje dag.

Bilder i artikeln: Nataliya Melnychuk/Unsplash

Jag tror inte att alla kommer älska smycken. Men ni som gör det - det är för er vi skapar dem, och det är för er jag gör Smyckespodden. 

 

Lyssna på Avsnitt 2: Vad ska man tänka på när man köper sin första ring? av Smyckespodden direkt nedanför eller klicka här.

You deserve fine jewelry!

Varukorg