Guide - de olika guldfärgerna
Vad skiljer de olika metallerna åt?
De olika guldfärgerna: rödguld, vitguld, roséguld - eller platina
Du har säkert sett att du kan välja vilken guldfärg du vill få ditt smycke i: rött guld, vitt guld eller roséguld. Du kan även få ditt smycke gjort i platina!
Men vad skiljer egentligen mellan dessa metaller?
Platina
Platina är en exklusiv, vit metall som började användas strax efter sekelskiftet 1900.
Tack vare dess hårdhet kan man skapa mycket skira smycken i platina. Du kan se på kungligheternas tiaror om de är gjorda i silver eller platina: de som är gjorda i platina är ofta mycket skirare än de som är gjorda i silver!
Platina har mycket hög smältpunkt (1700C att jämföra mot guld som smälter vid 1064C), vilket gör den mer utmanande att arbeta med. Därför har smycken i platina generellt ett högre pris än i guld.
Skötsel:
Platina kräver mycket lite skötsel, förutom vanlig tvätt och generell service. Färgen håller sig oförändrad från år till år.
Rödguld
Rödguld är den vanligaste guldfärgen i våra smycken. Trots att det ser guldfärgat ut så kallas det alltså "rött" guld!
Det är sällan idag som man använder 24 karat guld, alltså rent finguld. I Sverige blandar vi som standard ut finguldet med 25 procent andra metaller. Då kallas det för 18K guld. 18K guld är hårdare än 24K guld, vilket gör att det står emot repor och håller ädelstenar bättre.
Färg:
Den 18K legering vi använder består av 75,1% finguld (au) - resten är silver (ag), koppar (cu) och zink (zn).
Vi har valt den för dess mycket vackra, milt gula nyans som gör sig bra mot alla typer av ädelstenar.
Skötsel:
Rödguld kräver mycket lite skötsel, förutom vanlig tvätt och generell service. Färgen håller sig oförändrad från år till år.
Roséguld
Roséguld är en nyans som fortfarande är relativt ovanlig i Sverige, men som är mycket vanlig i Sydeuropa.
För att få fram den varma, rosa tonen har man använt en högre mängd koppar och mindre mängd silver och zink i legeringen jämfört med rödguld.
18K roséguld innehåller precis som rödguld tre fjärdedelar finguld (au). Det gör det hårdare än rent guld, vilket gör att det står emot repor och håller ädelstenar bättre.
Färg:
Den 18K legering vi använder består av 75% finguld (au), 23% koppar (cu) - resten är zink (zn) och silver (ag).
Roséguld är helt underbart att kombinera med gröna ädelstenar, champagnediamanter eller som här - blå safirer!
Skötsel:
Roséguld kräver mycket lite skötsel, förutom vanlig tvätt och generell service. Färgen håller sig oförändrad från år till år.
Du som är känslig för koppar bör inte bära roséguld!
Vitguld
Vitguld har inte funnits så länge - legeringen fick ett uppsving först under 1950-talet.
Detta för att platinan behövdes i kriget och man behövde då hitta en ersättare till den vita metallen i smycken. Man blandade då upp finguld med större andel vita metaller, och fick då en ljust grå legering.
18K vitguld innehåller precis som rödguld tre fjärdedelar finguld. Tack vare att vitguld innehåller palladium, som är en mycket hård och tålig metall, så blir vitguld mycket hårt. Det blir också mer svårbearbetat, och ligger ofta högre i pris än samma smycke i rödguld eller roséguld.
Färg:
Den 18K legering vi använder består av 75,1% finguld (au), 16% palladium (pd) - resten är zink (zn) och koppar (cu).
Skötsel:
Eftersom vitguld är tänkt att efterlikna platina, men ju innehåller till största delen finguld som är en gul metall, så blir det inte helt vitt. Därför pläterar man det färdiga vitguldssmycket med ett tunt lager rhodium. Då blir det krispigt vitt! Denna plätering nöts bort vid användning. För att hålla ditt vitguldsmycke krispigt vitt behöver du rhodiera om ditt smycke ungefär vartannat år, om du bär det ofta.
Det gör att vitguldsmycken kräver mer skötsel än smycken i rödguld eller roséguld.