Den här sidan har begränsat stöd för din browse. Vi rekommenderar att du byter till Edge, Chrome, Safari eller Firefox
📞 08 16 64 64 - vår telefonlinje är alltid öppen!

 

Varför smaragden är så skör (och hur kan en hammare klyva en diamant?)

"En hammare kan inte repa en diamant, men hammaren kan slå diamanten i tusen bitar!" Hur är det möjligt?  Om du tar hårdhetsskalan till hjälp när du väljer ädelsten så kommer du långt, men det finns några undantag. En ädelsten kan nämligen vara reptålig (hård) men ändå bli kantstött ganska lätt. Den kan också, om den får ett slag från precis fel vinkel, klyvas itu. Hit hör bland annat smaragden och topasen. Skrivet av: Cecilia Kores 


I förra artikeln Vilken ädelsten ska du välja i ditt smycke lärde du dig att hårdhetsskalan är ett av dina viktigaste hjälpmedel för  att välja ädelsten i ditt nästa smycke, eftersom hårdheten avgör hur lätt din ädelsten repas när du använder den! 

Ju längre du kan undvika att din ädelsten repas, ju längre kommer ditt smycke hålla sig vackert och gnistrande! 

Eftersom det är de små, mikroskopiska reporna som till sist gör en sten matt och tråkig. (Klicka här för att se vilka ädelstenar som är hårdast och håller sig fina längst.)

Men det finns några undantag till när hårdheten inte betyder allt!


Ljusgrön safirring med diamanter och Jade Petite Wave Half med diamanter, Mumbaistockholm 

Det har till exempel att göra med risken för att en sten blir kantstött och flisor går av, eller att den helt går sönder.  

Det händer vid trauman, som hårda slag - till exempel om du skulle ramla med cykeln och slå ditt smycke i asfalten. Hårda stenar klarar oftast sådana slag bättre än "mjuka" stenar som är lägre på hårdhetsskalan. Men inte alltid! 

Och för att förstå det här, så behöver vi veta vad hårdhet egentligen är.   

Det som gör ett material hårt är nämligen hur tätt bundna atomerna är. En sten blir svårare att repa om atomerna sitter väldigt hårt tillsammans! Atomerna i diamanter till exempel har världens starkaste bindning till varandra, vilket är anledningen till att det i princip är omöjligt att repa en diamant! Man får liksom inte loss atomerna fastän man skrapar jättehårt på ytan och då blir det ingen repa.

Men vilket mönster atomerna sitter i, det kallas för spaltbarhet (cleavage). Och det finns några ädelstenar som har så kallad perfect cleavage - om de får ett slag från precis fel håll, så kan de faktiskt gå itu (så en sten kan klyvas i två bitar). Och så är fallet med bland annat diamanter och topaser. 

Hos dem ligger kistallatomerna i perfekta plan staplade ovanpå varandra. (I vanliga fall ligger de huller om buller.) Och atomerna håller ihop tätare inom planen än mellan planen - vilket gör att om en sten får ett slag precis där planen skiktar sig så kan planen lossna från varandra och klyvas i två kristaller. Men för att det ska lyckas så behöver man träffa diamanten eller topasen från exakt fel vinkel, alltså - precis där planen skiktar sig. 

Så trots att diamanten och topasen är jättehårda, så kan de alltså gå sönder. 

Det är därför man säger att en hammare inte kan repa en diamant - men hammaren kan slå diamanten i tusen bitar! 

Diamantsmycken, Mumbaistockholm 


Nu behöver inte du gå runt och bekymra dig över att din diamant kommer gå sönder bara för att du slår emot något, utan största risken att en sten går sönder på det här sättet är faktiskt innan du har den i ditt smycke, till exempel vid steninfattning. Om steninfattaren pressar ihop klorna vid precis fel punkt på  stenen - som även kan hända en väldigt duktig steninfattare - så kan stenen gå sönder!  

Därför kan det vara en stor risk att ta ur en sten från ett gammalt smycke - till exempel som man ärvt eller köpt på auktion. Väldigt ofta har stenen efter många års användning fått flisor under klorna och det kommer inte gå att fatta in den igen i ett nytt smycke utan att den går sönder. Så vill du behålla en ädelsten, ha gärna kvar den i det smycke som den redan sitter i. Gillar du inte utseendet så sälj hellre smycket i sin helhet på auktion och investera i ett nytt smycke som du verkligen gillar! 

 

Ring med morganit på fatet och blandade diamantringar, Mumbaistockholm

Topasen då? Som inte är lika hård som diamant? Det är antagligen lättare  för dig att ha sönder en topas än till exempel en turmalin eller morganit, om du skulle tappa ner ditt smycke från en trappa och den skulle landa i ett stengolv. Skillnaden är att - om du har otur -  så kanske en tiondel av topasen  kommer vara borta och det kommer vara en platt linje där den har gått sönder. Jämfört med en turmalin där det kanske bara har gått av en liten ojämn flisa. Hos topasen kommer antagligen en större bit ha fallit bort där stenen har skiktat sig  - vilket beror på topasens spaltbarhet.

Har alla ädelstenar samma risk för att få små flisor då? Det beror ungefär på hårdheten, så här kan du alltså följa hårdhetsskalan.    

Men det finns faktiskt en ytterligare faktor som kan göra hårda stenar sköra. Och det är om stenen har många inneslutningar. 

En sådan sten är smaragden. 

 

Brigitte Ring med diamanter och ring med morganit i fokus, Mumbaistockholm

Ni som någon gång har tittat på att köpa en större diamant, har nog noterat att just inneslutningar är en viktig grej som bestämmer hur fin och dyr en diamant är. Man letar helst efter en helt klar sten med så få inneslutningar som möjligt. 

Men smaragden är en sådan sten som har många inneslutningar - och det gör den väldigt skör, trots att den är så hård! 

En smaragd bildas nämligen under väldigt kaotiska förhållanden - det är högt tryck från olika håll så kristallerna får liksom inte växa i fred, vilket gör att kristallen utvecklar väldigt mycket interna inneslutningar och sprickor. 

En kedja är ju inte starkare än sin svagaste länk - så finns det en intern spricka i smaragden, så är det stor risk att den kommer klyvas just där. Ju fler inneslutningar och sprickor, desto mer utsatt är den.

Vill du ha en smaragdring som ska hålla väldigt länge, så krävs det faktiskt att du hittar en smaragd som är i princip kristallklar, för det är först då den blir hållbar! 

Men en helt ren smaragd utan inneslutningar och sprickor är lika dyr som den är ovanlig... och många älskar just den här mystiken kring smaragder. Många anser faktiskt smaragden vara den mest exklusiva ädelstenen! 

Jag har sett internationella smyckesmärken som bara arbetar med diamanter och smaragder, för att det är så lyxigt! 

(En intressant grej är att smaragden tillhör samma stenfamilj som akvamarin, morganit och helidor - alla ingår i stensläktet beryll. Men är akvamarin, morganit och heliodor lika sköra? Nej! De växer i mycket mer lugn och ro och har inte samma mängd inneslutningar. Det är mycket lättare att hitta klara akvamariner än det är att hitta en helt klar smaragd. Smaragden har det här problemet just eftersom den har väldigt annorlunda bindningsförhållanden när den växer i berggrunden. Men får du tag i en kristallklar smaragd så är den alltså lika stabil som en akvamarin!)

 

Ljusgrön safirring med diamanter och diamantsmycken, Mumbaistockholm 

Det finns några fler stenar som är som smaragden och naturligt har många inneslutningar. Till exempel rutilkvarts, men även stenar med två färger som vattenmelonturmalin. Det är kemin i berget som behöver förändras för att stenen ska byta färg mitt i - och då förändras kristallen, vilket skapar kaos och tryckförändringar i den, och det gör att det väldigt ofta blir små sprickor i stenen. Och det är just när det finns små sprickor som - om man får ett slag från precis fel vinkel - sprickan riskerar att klyva stenen i flera delar.  

Hur kan den här nya informationen hjälpa dig att välja sten?  

Det är tyvärr inga forskare och vetenskapsmän som  har suttit och gjort en ranking och gett poäng enligt Mohs hårdhetsskala och sedan poäng för spaltbarhet och sedan summerat dem och gjort en lista, exakt de här stenarna ska du välja (och tro mig jag har letat).  

Så hur ska du tänka då?  

Mitt råd till dig är att gå efter hårdhetsskalan, för det säger mycket både om hur lätt de får repor och hur bra din sten kommer klara slag och yttre påfrestningar utan att gå sönder eller få flisor. En mjuk sten (med en hårdhet på 7 eller under, tex. ametist, citrin, månsten, opal, pärla och korall) får ofta flisor lättare än en hård sten och har alltså både lättare att få repor och är skör.  Men undantagen bland de hårda stenarna är att just smaragd och topas är relativt sköra trots sin hårdhet. Det gör att även om de sällan repas, så kan de lättare få flisor och gå sönder om de skulle utsättas för ett hårt slag. 

 

Nu när du kan hårdhetsskalan - och även undantagen - så kommer det vara mycket lättare för dig att välja ädelsten. Ju mer du vet, desto bättre beslut kan du ta själv när du väljer dina nästa smycken. 

 


 

Lyssna på Avsnitt 5: Hur kan en hård ädelsten ändå vara skör? Smaragd och topas av Smyckespodden direkt nedanför eller klicka här.

You deserve fine jewelry!

Varukorg