This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.

Welcome! Would you like some guidance? Chat or call +46 8 16 64 64 ❥ Our phone line is always open!

Går du i förlovningstankar? Tänk på detta innan du friar

Går du i förlovningstankar? Tänk på detta innan du friar

Håll det enkelt! I den här artikeln får du några väl valda, praktiska tips att tänka på när du väljer ring att fria med. Tipsen är baserade på många års erfarenhet av att guida par till deras perfekta förlovningsringar - och förstås, när det inte riktigt blivit som tänkt. Men det bästa är att allt går att lösa! Nedan följer en checklista med aspekter att ta hänsyn till när du väljer ring. 

Skrivet av: Cecilia Kores 


1. Håll det enkelt  

De vanligaste förlovningsringarna för kvinnor är antingen en diamantsolitaire eller en trestensring med diamanter

Även om många kunder vänder sig till oss för att de har sett alla de olika ringmodeller och det stora utbudet av färgädelstenar som finns, så väljer ändå de allra flesta antingen en solitairering med en större diamant eller en trestensring som Edith som sin förlovningsring. (De kan mycket väl välja andra ringmodeller till andra tillfällen, däremot!) 

Hur kommer det sig? 

Utifrån min erfarenhet så är det de två ringmodeller som många kvinnor sett sina mormödrar, farmödrar och mammor bära - och det är de ringarna som vi har beundrat sedan vi var små flickor. Så när det äntligen blir vår tur att bära Ringen med stort R, så är det dessa två stilar på ringar som vi dras till!  

Det kanske är detta som är definitionen på tidlös skönhet?

Edith Ring - en enkel trestensring som blivit en av de mest älskade förlovningsringarna bland kvinnor. 

För män, så är den vanligaste förlovningsringen ett enkelt, slätt guldband - inte för tunn men inte heller för bred. Ringen kan vara lätt rundad (som vår Casper Ring) , eller lätt kantig (som vår Ben Ring). 

Varför har det blivit så att män dras till enkla guldringar? Min erfarenhet är att män inte är vana vid att bära varken ringar eller andra smycken innan de förlovat sig, och just det släta guldbandet blir en enkel och ren utgångspunkt att i framtiden matcha till exempel en klocka och andra  smycken med. 

De män som är vana vid att bära smycken och ringar är ofta de som vågar ta ut svängarna mer med sin förlovningsring, och välja en mer uppseendeväckande modell!

Ben Ring - en enkel, lätt kantig guldring som blivit en av de populäraste förlovningsringarna för män. 

Mitt bästa tips är därför att hålla det enkelt. (Särskilt om din partner inte har gett dig några andra tydliga hintar.) Ringen du väljer kommer vara speciell - eftersom det är du som har valt den! 

Det kommer komma många tillfällen framöver att addera fler smycken till din partners smyckesamling - det lovar jag! 

Kom också ihåg, att efter frieriet lämnar de allra flesta par in sina ringar för gravering, vilket gör dem ännu mer speciella för just er. 

2. Det räcker gott med att veta din partners ungefärliga ringstorlek 

Många är oroliga för att välja fel ringstorlek på förlovningsringen. Det behöver du inte vara! 

Det finns några enkla sätt att ta reda på din partners ungefärliga ringstorlek, vilket är mer än tillräckligt för ett lyckat frieri. Dessutom är vi som jobbar med förlovnings- och vigselringar så vana vid att storleksändra att vi kan göra det i sömnen (nästan)!

Om du redan vet din partners ringstorlek - grattis! Du kan hoppa över denna punkt och även punkt 3 och hoppa direkt till punkt 4! 

För alla er andra - så här kan du enkelt ta reda på din partners ungefärliga ringstorlek: 

Många är oroliga för att välja fel storlek på ringen inför frieriet. Det behöver du inte vara! Här en privat bild som en kund skickat till oss efter ett lyckat frieri. Snart är det ni!

a) Mät en ring din partner har hemma och som du sett hen bära (så du vet vilket finger han eller hon vanligtvis bär den på). Enklast mäter du genom att lägga ringen på ett måttband och mycket noga mäta innerdiametern i diameter. Mäter du till 17 mm i innermått, så är hens ringstorlek 17. 

Tänk dock på att när det gäller ringstorlekar, så spelar kvarts millimetrar roll - det är stor skillnad på storlek 17 och 17,75, till exempel. Därför är det säkrast att mäta med ett skjutmått som många har hemma i verktygslådan. Då kan du se exakt om innerdiametern är 17,0, 17,25 eller 17,75 mm till exempel. 

Ange måttet du kommer fram till till juveleraren eller personal jewelry shoppern, samt vilket finger och på vilken hand din älskling bär ringen på. Då kan han eller hon enkelt bedöma ungefärlig storlek på din partners vänstra ringfinger, som är där förlovningsringen traditionellt bärs. 

Du kan även ta med dig ringen till juveleraren så kan hen ta reda på exakt ringstorlek i ateljen/showroomet!

b) Om din partner inte bär ringar alls, så kan du istället estimera ungefär ringstorlek genom att utgå från klädstorleken. Utifrån min erfarenhet korrelerar ofta storlek XS med en ringstorlek 15 på vänster hands ringfinger, storlek S med 16, storlek M med 17 och storlek L med 18. Detta är förstås bara riktlinjer - men det kan ge dig en hint! 

Generellt, om du är osäker på din partners ringstorlek, så är alltid mitt tips att hellre välja en för stor ring än en för liten. Du vill vara säker på att ringen kommer kunna träs på din partners finger i frieriögonblicket! Det gör inget om den är lite större - föreställ dig istället motsatsen! 

Som riktlinje så rekommenderar jag därför att du väljer en storlek som är en kvarts storlek större än ringstorleken du estimerat. Om du - efter dina efterforskningar - bedömt att din partner har ringstorlek 17, satsa då på storlek 17,25 för säkerhets skull. 

3. Se till att storleksjustering är möjlig i efterhand

Oavsett hur noggranna förberedelser du gjort innan, så måste nästan alltid storleken justeras något efter frieriet. Ringen ska ju sitta helt perfekt! 

Därför - se till så att du väljer en ringdesign som kan storleksjusteras. De flesta ringar kan det - men fråga alltid juveleraren eller personal jewelry shoppern där du är, för säkerhets skull.

Vackra Greta Ring - en variant på trestensring som är dekorerad med extra diamanter längs med ringbandet. Särskilt populär bland kunder i Norge!

4. Ta reda på möjligheterna att göra justeringar på ringmodellen och ädelstenarna i efterhand

Om du har gjort din research väl och följt tipsen ovan (och även tipsen vi skrivit om i denna artikel), så kommer med största sannolikhet din partner älska ringen du friar med. 

Men det är en god idé att vara förberedd på frågor om vad som kan ändras, om din partner skulle vilja det. 

Det kan handla om en fråga som: går det att byta ut ädelstenen mot en annan? Din partner kanske trots allt vill ha en ljusrosa safir istället för en diamant i sin ring! Eller kanske ännu vanligare: går det att byta ut till en större carat på diamant? Svaret på just den frågan är faktiskt nej - klorna i fattningen som håller stenen är redan avklippta på precis den nivå som är anpassad för just den stenen, och vill du ta ut den och istället sätta i en ny, större diamant så får man helt enkelt ta isär och göra om hela ringen i studion. Man smider då en ny ring med en ny fattning som den större stenen kan fattas i - och allt det här arbetet kan medföra merkostnader. 

Det kan också vara bra att ta reda på vad som gäller om din partner helt skulle vilja byta ut ringen till en annan ringmodell - är det möjligt och isåfall till vilken kostnad?   

En vacker och lite mer ovanlig förlovningsstack. 

Oroa dig inte, det kommer att gå bra!

Ju mer förberedd du är, desto mer kommer du se fram emot frieriet. 

Färre orostankar kommer cirkulera i huvudet och du kommer bli mer och mer uppfylld av förväntan! 

Och det med all rätt - helt enkelt för att det inte finns något att oroa sig för. Du vet att din partner älskar dig, att ni älskar varandra - och nu är det dags att visa det för världen!

Jag hoppas att erfarenheterna och tipsen jag delat i den här guiden har varit värdefulla och att de kommer hjälpa dig i förberedelserna inför en av de största dagarna i ditt och ditt hjärtas liv (i dubbel bemärkelse). 

Vi hjälper dig gärna att välja rätt ring att fria med. Ring oss på +46 (0)8-16 64 64, maila online@mumbaistockholm.com eller boka tid i vårt showroom i Stockholm!

Och framförallt - stort lycka till. Det kommer gå såå bra!

XX 

Cecilia 

You deserve fine jewelry!

Cart