This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.

Welcome! Would you like some guidance? Chat or call +46 8 16 64 64 ❥ Our phone line is always open!

10 tips för att välja förlovningsring och vigselring

10 tips för att välja förlovningsring och vigselring

I den här artikeln får du 10 härliga tips som är tänkta att hjälpa dig i din jakt på de DÄR ringarna som du ska bära hela livet! Men det är också för dig som kanske har tröttnat på dina gamla bröllopsringar. När jag skrev den inspirerades jag av poddavsnittet som jag och Personal Jewelry Shopper Halina spelade in på samma tema, där vi gav fem tips var - totalt tio stycken - för dig som är på jakt efter förlovnings- eller vigselring. De där ringarna som är tänkta att du ska bära hela livet, och symbolisera din viktigaste kärlek. Vi kör igång! Skrivet av: Cecilia Kores 


1. Lägg till en personlig touch 

Man behöver inte välja en utsvävande ringdesign för att ringen ska bli personlig.  Att lägga till en personlig touch kan vara enklare än du tror - det kan vara i form av en särskild gravyr eller en hemlig ädelsten på insidan av ringen som symboliserar just er kärlek. I vårt showroom hade vi ett par som la till en liten ädelsten synlig på utsidan av ringen, men placerad lite "off", för att symbolisera solen som gick upp över bergen i Chamonix där de förlovade sig. Ett annat par valde ringar med gröna ädelstenar  för att symbolisera deras gemensamma intresse för naturen. Ett tredje par graverade koordinaterna för ön där de gifte sig i sina ringar, och valde att sätta dit en liten blå safir istället för gradtecknet. Hur romantiskt?!

2. Slå på stort! (Om du inte vill att dina framtida smycken ska överglänsa din förlovnings- eller vigselring) 

Om du vill göra det lättare för ditt framtida jag att addera smycken till din samling som inte konkurrerar med DEN DÄR ringen - så underlättar det om du inte valde den allra minsta modellen som förlovningsring och/eller vigselring! Ju mindre och enklare dina bröllopsringar är, desto mer riskerar framtida adderingar att tävla om "the spotlight".  Det här gäller även de smycken som andra ge dig - vilken ring ska din partner ge dig på er första (eller tionde) årsdag som inte konkurrerar ut själva förlovningsringen?

Många, särskilt skandinaviska tjejer som utgör en stor del av vår kundkrets, är inte så vana vid att bära smycken. Det första äkta smycket som de bär på händerna kanske faktiskt är deras förlovningsring! Om du är en av dem, så kommer alla  ringar du provar till en början att kännas stora och uppseendeväckande - kanske till och med obekväma, eftersom du inte är van att bära ringar alls.  

Men! Tro det eller ej - du vänjer dig snabbt. Vi har faktiskt aldrig, så länge Mumbai har funnits, fått förfrågan från en kund om att byta ner sig en storlek på ädelsten för att den stenen man först valde var för stor.  Däremot händer det ofta att man vill byta upp sig! När man burit smycket i några månader så känns plötsligt inte ädelstenen så uppseendeväckande och "i vägen" längre, som man först trodde när man satt i showroomet och valde ringmodell.  

Men det kan bli en dyr historia att byta upp sig - på grund av att eftersom den nuvarande fattningen är anpassad för en mindre sten så måste vi ändå göra en helt ny ring i ateljén och kan inte bara sätta i en större sten i din befintliga ring. Då är alternativet att lämna tillbaka ringen i sin helhet och få en nygjord ring med en större sten tillbaka - men det vill de flesta inte eftersom känslorna sitter kvar i ursprungsringen. Så - om du väljer mellan två storlekar på stenar, så är faktiskt mitt råd att alltid välja den större. Så länge ekonomin tillåter, så kommer du inte ångra dig! Se bara till att inte tumma på detaljer som certifikat, då det är av stor vikt för att upprätthålla värdet på stenen. Det går inte att helt tillförlitligt i efterhand värdera en sten som redan sitter i ett smycke,  så köper du en nygjord ring så vill du vara på det klara med vad det är för sten som sitter i ditt smycke från början, genom att få med ett certifikat från ett oberoende värderingsinstitut. 

Tips!

Börja bär smycken idag, innan du har förlovat dig och innan det har blivit dags att välja förlovningsring! (Lättare sagt än gjort till dig som ännu inte är förlovad). Det bästa du kan göra för att lära känna dig själv och din smyckessmak är faktiskt att så tidigt som möjligt böra bära äkta smycken (vilket jag tjatar om i Smyckespodden), och såklart gärna ringar - så du hittar din stil! Det får gärna ta sin lilla tid att hitta den, nämligen!

  

En underbar 2.29 CT Edith Ring med en 1.29 CT diamant i mitten omgiven av två underbara safirer, ca 0.50 CT var. Suddigt i bild syns en Greta Ring med chokladdiamanter.  Två unika val av förlovningsringar! Samtliga Mumbaistockholm 

3. Ni behöver inte välja samma färg på guldet       

Många har en tydlig preferens på vilken guldfärg de vill bära - och ofta stämmer inte det överens med den färg ens partner föredrar. Men det är faktiskt inte så konstigt, för vilken guldfärg man passar i har ofta att göra med hur man ser ut i övrigt: har man kallare hud, hår och ögonfärg så föredrar man ofta vitguld (alternativt platina eller silver), men har man varmare färger i sig så föredrar man ofta rödguld (det som på engelska kallas yellow gold) eller roséguld. 

Och här kommer de glada nyheterna: det gör inget! Ni behöver inte ha samma färg på guldet. Om det är tydligt att era ringar hör ihop på något annat sätt (till exempel att ni har valt att köpa dem från samma designer, har samma gravyr eller skapar en symbolik genom en ädelsten som återkommer på insidan eller utsidan av era ringar) så tycker de flesta att det räcker för att skapa en samhörighetskänsla.  

4. Kompromissa inte  

Det ska vara "The Ring" för dig!  Det är du som ska bära din ring varje dag, förhoppningsvis för resten av ditt liv - och den ska kännas helt rätt för dig.  Nu är inte läge att kompromissa. 

Om du blev friad till och ringen du fick kanske inte känns helt hundra - föreslå för din partner att du storleksändrar den och bär på t.ex. långfingret, eller andra handens ringfinger? Den kommer för alltid bära med sig minnet av förlovningen. 

Det är faktiskt ett råd jag ger till den som ska fria men som inte vill fria med en "tråkig" attrapp-ring utan vill fria med en ring som kärestan sedan får behålla - samtidigt som man gärna vill att hen ska få vara med och välja ut sin förlovningsring själv. Då kan man fria med en mindre äkta ädelstensring som inte utgör en så stor investering,  utan som blir som en "frieriring" som sedan bärs på ett annat finger som ett minne av själva förlovningen! Och så går man sedan tillsammans och väljer ut de "riktiga" förlovningsringarna. 

Tips! 

Om ni förlovar er och/eller gifter er när ni är unga, sparar pengar till något särskilt eller helt enkelt inte vill lägga för stor budget på era ringar just nu, så välj en enkel ring men lova dig själv att få investera i den där härliga drömringen längre fram! Du har du kompromissat - men ändå inte. Och ditt framtida jag kommer tacka dig för tillåtelsen att äntligen splurga ;) Det här tipset gäller förstås för dig som liksom jag är smyckesälskare!


Magisk Greta Ring med chokladdiamanter. Mumbaistockholm 

5. Om du känner på dig att du kommer bli friad till - se till att någon nära vet din smyckessmak! 

Många som kommer till oss för att i hemlighet köpa en ring att fria med har faktiskt ofta med sig en nära vän till sin partner - det kan vara ett syskon, mamma eller bästa kompis.  Ofta har de bättre koll på vilken smyckessmak partnern har! Med sina kompisar har man oskyldigt drömt sig bort och visat bilder för varandra under otaliga vinkvällar och djupdykningar på instagram - och faktum är att det är inte helt dumt! Det gör nämligen livet väldigt mycket enklare för partnern som planerar att fria! 

Så om du känner på dig att du kommer bli friad till - skicka gärna bilder, instagramposts, eller varför inte ett helt moodboard till utvalda nära och kära! En person räcker - så länge du vet att den personen kommer vara den första din partner vänder sig till när något är i görningen som rör dig och din smak på ringar.

6. Tänk ett steg längre redan nu    

Förlovningsringen är den ring som man med säkerhet vet att man kommer kombinera med en annan ring längre fram. Så tänk på det redan när du väljer den! Kan den ring du sett ut som förlovningsring enkelt kombineras med åtminstone en till ring i framtiden, på ett snyggt sätt? 

Och nu kanske det plötsligt inte känns så konstigt att kombinationen solitairering plus evighetsring (även kallad alliansring)  har blivit en så klassisk bröllopsringkombination - de är helt enkelt väldigt vackra ihop! 

En ytterligare sak, som kanske inte är det första man tänker på när man ska välja förlovningsring, är att det faktiskt är vanligt att vilja lägga till ännu fler ringar i sin bröllopsstack allteftersom åren går. Det kan handla om att fira årsdagar, födelse av ett eller flera barn, och så vidare.  Det är inte helt ovanligt att man har fyra, fem ringar i sin stack efter några år! (Härligt eller hur?) Så vet du redan nu att du nog kommer vilja bygga på din stack - ha det i bakhuvudet när du väljer förlovningsring!

Tips! 

Många som vill ha en lite mer speciell och uppseendeväckande förlovningsring väljer faktiskt att helt avstå från en separat vigselring - man lägger helt enkelt allt krut på förlovningsringen! Det tycker jag är härligt, vågat och innovativt! Något jag brukar rekommendera för den som inte nödvändigtvis lägger all budget på bara en ring men som däremot väljer en förlovningsring som helt enkelt är vackrast buren ensam - är att välja en fristående vigselring att bära på andra handens ringfinger. Då får man två ringar som bärs på varsin hand - vackert och unikt!

Unika ringar att bära på varsin hand, Mumbaistockholm

7. Våga välj diamanter hela vägen runt    

Det pågår en ständig debatt bland smyckesälskare därute om huruvida man ska välja sitt evighetsband/alliansring med ädelstenar hela vägen runt eller inte. De som förespråkar halva "eternity bands" (som bara är till hälften täckt med stenar) menar att det är säkrare för annars riskerar stenarna att trilla ur, och man kan heller inte ändra ringstorlek om man skulle behöva i framtiden. 

Jag är en av dem som gillar mina evighetsband helt täckta av stenar, och det är framförallt av den enkla anledningen att jag inte vill behöva tänka på att ringen snurrar och hela tiden måste hålla kolla så att "bling is up". Något jag älskar med just evighetsringar är just att de är sådana smycken man knappt känner att man bär - de bara är. 

Självklart slits smycken när du använder dem, och att ädelstenar kan trilla ur sina fattningar när du använt dem i flera år - det gäller både små och stora stenar. Därför är det viktigt att du regelbundet (vi rekommenderar vartannat år) lämnar in dina smycken på service i ateljén så att en guldsmed kan se över fattningarna och stenarna. Det är nämligen allra oftast fattningsklorna, som är i guld (eller annan metall, som platina), som har slitits av när en sten åkt ut - det är sällan själva stenen har gått sönder. Och skulle det hända att du trots allt tappar en sten så går det att laga i ateljén! 

Tips!

I princip alla ringar går att storleksändra. Det som kan vara bra att tänka på, är att i vissa ringmodeller syns storleksändringen mer då det blir en skarv. Så är faktiskt fallet med eternity bands - särskilt om det är en omfattande storleksändring som skall göras (flera steg upp eller ner i storlek). Därför kan det vara bra att välja sitt eternity band kanske 1/4 storlek större än din vanliga storlek, så har du något att växa i. Ofta förändras ringstorleken till det större allteftersom man blir äldre, och stora omvälvande händelser som har påverkan på kroppen, som att man får barn, kan också förändra storleken på fingrarna.  

Av den här anledningen (skarven efter en storleksändring syns lättare), så brukar vi sällan rekommendera att man friar med ett eternity band - om man inte är hundra procent säker på sin partners ringstorlek! Så lite som en halv ringstorlek upp eller ner kan vara av betydelse. Så vänta med evighetsbandet till efter frieriet!

8. Ju ovanligare ädelstenar du är ute efter, desto mer bör du göra research innan! 

Ju mer speciell du vill ha din ring, desto mer uppmärksam ska du vara. Har du sett en helt fantaaaastisk opalring på pinterest som du bara måste ha som förlovningsring, trots att du aldrig sett någon bära en opal i en förlovningsring förut? 

Jag rekommenderar dig då att läsa på litegrann om opalens egenskaper innan du köper drömringen. Ganska snart i din research kommer du antagligen märka att opalen har kort livslängd i ett smycke som bärs varje dag - den klarar helt enkelt inte av de miljöer med fukt, kemikalier, hetta, slag mot nycklar i handväskan och så vidare som vi normalt utsätter våra ringar för. Mitt eget armband med två stora opaler blev förstört av en resa till Tulum - min och Ädelstensexpert Johannes' slutsats är att det blev små sprickor i stenarna som orenheter trängde in i, så mina ljusrosa magiska opaler blev dassigt grå. 

Tips! 

Ädelstenar som klarar i princip allt normalt, dagligt slitage år efter år är diamanter och safirer - därför är de säkra kort i din förlovningsring och vigselring! 

 

Ädelstenar som klarar i princip allt normalt, dagligt slitage år efter år är diamanter och safirer - därför är de säkra kort i din förlovningsring och vigselring!  Ringar med safir, diamanter och chokladdiamanter Mumbaistockholm 

9. Förnya och byta ut!     

I vintras hade vi en kund som kom in i showroomet och som bestämt sig för att byta ut sin vigselring men behålla sin förlovningsring. Hon var inte Mumbaikund sedan innan utan hade sina ringar från ett annat märke - men var nu helt enkelt ute efter att förnya sin stack och göra den mer personlig för henne. 

Hon hade en tanke om att ändra storlek på vigselringen så hon kunde bära den på ett annat finger, separat från förlovningsringen. Det slutade med att hon köpte två nya ringar, så det blev en ny bröllopsstack på tre ringar varav en var hennes gamla förlovningsring!  Det är ju inte så konstigt att man ibland växer ifrån vissa smycken - man bär sina smycken varje dag, tittar på ringarna varje dag - och det ska ju kännas rätt. 

Man ska bli glad av att titta ner på sina händer! Känner du inte så är det dags att förnya.   

Det kan även vara så enkelt som att man vill symbolisera sin fördjupade kärlek på ett nytt sätt - det finns så många olika, härliga anledningar att vilja förnya sig. Om era ringar inte känns "er" längre - förnya! Omfamna känslan istället för att skämmas för den! 

Tips!  

Har du helt tröttnat på att bära din gamla ring på fingret så kan du även hänga den i ett halsband som en berlock! Då stjäl den heller inte rampljus från dina nya investeringar.

10.  Bli inte skräckslagen 

Förlovningsringen och vigselringen är ringarna som är tänkta att vi ska bära hela livet -  men bli inte skräckslagen inför beslutetAllt går att ändra. 

Du kan byta ut ringarna i efterhand (se tips 9), du kan sälja dem på auktion i framtiden, du kan stacka upp dem med fler ringar i framtiden så dem känns som nya eller så sparar du dem helt enkelt i en vacker box på vinden och ger till dina barn eller en kär vän (som antagligen kommer bli överlycklig!).

Bär inte ringar som du inte tycker om längre eller som inte känns rätt bara att du "borde". 

Att växa och gå framåt i livet är helt naturligt - och så även i din relation. Såklart er fördjupade kärlek kan få uttryck i nya ringar! Relationen efter fem eller 25 år är ju inte samma som den var när ni precis förlovade er. 


Känns era ringar inte som ni längre? Byt ut dem! Vackra unika förlovningsringar, Mumbaistockholm 

Om du vill lyssna på inspirationen till den här artikeln så rekommenderar jag dig att lyssna på avsnitt 14 av Smyckespodden! 

 

Lyssna på Avsnitt 14: Bröllopsringar - 10 tips för dig som ska välja förlovningsring och vigselring av Smyckespodden direkt nedanför eller klicka här

Du kan prenumerera på Smyckespodden på Spotify, iTunes och Acast!


You deserve fine jewelry!

Cart